معرفی رشته مشاوره و گرایش های آن
معرفی رشته مشاوره و گرایش های آن
در این مقاله به معرفی رشته مشاوره پرداخته می شود.
در صورتی که شما نیز از جمله داوطلبان کنکوری باشید، سردرگمی در خصوص انتخاب رشته، جزییات رشته های تحصیلی و بازارکار آن ها یکی از مهم ترین دغدغه های تان خواهد بود.
به همین دلیل در این مطلب قصد داریم تا رشته ی مشاوره را به صورت کامل به شما معرفی کنیم تا بتوانید با آگاهی بیشتری دست به تصمیم گیری بزنید و انتخابی متناسب با توانمندی ها و استعدادهای تان داشته باشید.
رشته مشاوره چیست؟
مشاوره یکی از رشته های انتخابی در رده ی علوم انسانی است که امروزه داوطلبان زیادی را به سمت خود جذب کرده است.
همپوشانی این رشته با رشته ی روانشناسی باعث می شود تا داوطلبان علاقمند به حوزه ی سلامت روان که با رتبه شان در رشته ی روانشناسی پذیرش نخواهد شد، به آن روی آورند.
این رشته در مقطع کارشناسی بدون گرایش است و در مقطع ارشد دارای 4 گرایش مشاوره ی خانواده، تحصیلی، شغلی و توانبخشی.
ممکن است برای شما نیز این سوال پیش بیاید که تفاوت های رشته ی مشاوه با روانشناسی در عمل چگونه است و آیا این رشته می تواند در اولویت قرار گیرد یا خیر؟
با پرس و جو از فارغ التحصیل دانشگاه های برتر کشور در رشته های مشاوره و روانشناسی متوجه خواهید شد که این رشته ها در عمل و بازار کار تفاوت چندانی نخواهند داشت.
فارغ التحصیلان روانشناس و مشاور هر دو به فعالیت د حیطه ی روانشناختی مشغول می شوند با این تفاوت که واحدهای درسی رشته ی مشاوره بر نظریه های روانشناسی، فنون مشاوره و نظریه های شخصیت متمرکز است اما در رشته ی روانشناسی تاکید بر مباحث آسیب شناسی و اختلالات روانی بیشتر است.
بنابراین در صورتی که علاقمندی اساسی تان کار در حوزه ی سلامت روان است، می توانید تفاوت های این دو را تا حد زیادی نادیده بگیرید و دست به انتخاب بزنید.
در مقاطع بالاتر نیز مشاوران به بررسی مسایل روانی نسبتا خفیف تر با تاکید بر روش های درمانی می پردازند اما روانشناسان بالینی، با شناسایی و درمان اختلالات سر و کار بیشتری دارند.
گرایش های رشته ی مشاوره در مقطع کارشناسی ارشد
همان طور که گفته شد این رشته در مقطع ارشد دارای 4 گرایش است که تفاوت های آن ها از جهت کاری و واحدهای درسی در ادامه برای تان توضیح داده خواهد شد.
مشاوره خانواده
در این گرایش، دانشجویان به مطالعه ی مباحث خانواده درمانی، نظریه های مشاوره خانواده، سنجش و ارزیابی در خانواده و بررسی مسایل مربوط به خانواده ها می پردازند.
این گرایش از شاخه های پرطرفدارتر رشته ی مشاوره محسوب می شود که دست تان را برای تاسیس مرکز مشاوره نیز باز می گذارد.
مشاوره تحصیلی
در این گرایش، نظریه های مشاوره، مشاوره ی مدرسه، سنجش و ارزیابی در مشاوره ی مدرسه به عنوان دروس اصلی گذرانده می شوند و کارورزی و سمینار نیز مربوط به حیطه ی مدرسه می شود.
بنابراین در صورتی که به مشاوره ی مدارس علاقه دارید، این گرایش می تواند برای تان مفید باشد.
هر چند در عمل ممکن است افرادی با گرایش های دیگر نیز در هر یکی از این حیطه ها وارد عمل شوند.
مشاوره شغلی
در گرایش شغلی، شما با نظریه های انتخاب شغل سرو کار دارید و مباحث مربوط به خانواده و مدرسه کم رنگ تر می شوند.
امروزه با توجه به پیچیدگی های انتخاب شغل و بهبود اصول روانشناختی کار، این گرایش نیز طرفداران زیادی دارد و در بورس است.
مشاوره توانبخشی
همانطور که از نام این گرایش نیز مشخص است، دانشجویان در آن به مطالعه ی وضعیت معلولان، سالمندان، معتادان و افراد توان یاب ارثی یا اکتسابی و نحوه ی بازتوانی آن ها خواهند پرداخت و در صورتی که قصد کار با چنین گروه هایی را دارید، می توانید در مقطع ارشد وارد مشاوره ی توانبخشی شوید که نسبت به گرایش های دیگر، نوپاتر است و یکی از ضرورت های اساسی به حساب می آید.
دکتری مشاوره
برای تحصیل در مقطع دکتری این رشته می توانید دانشگاه های تهران، خوارزمی، علامه طباطبایی، الزهرا، دانشگاه بیرجند، اردبیل، بندرعباس، مشهد و یا اصفهان را انتخاب کنید.
فارغ التحصیلان مقطع دکتری می توانند علاوه بر فعالیت های بالینی، کار در زمینه ی آموزش، تدریس و پژوهش را به صورت جدی تری شروع کنند، هر چند در مقطع ارشد نیز امکان گرفتن مجوز از سازمان نظام روانشناسی و شروع فعالیت بالینی وجود دارد.
وضعیت بازار کار رشته ی مشاوره
امروزه نسبت به قبل، گرایشات مردمی برای افزایش آگاهی های روانشناختی افزایش یافته و پیچیدگی جامعه و آمیختگی آن با انواع استرس ها، لزوم کمک گرفتن از مشاوران را زیادتر کرده است.
فارغ التحصیلان رشته ی مشاوره می توانند در مراکز خصوصی و کلینیک ها، ادارات دولتی، آموزش و پرورش، شهرداری ها، مراکز نیروی انتظامی، مهد کودک ها و سرای محله ها فعالیت کنند.
همچنین کار در کارخانه ها از جمله گزینه های شغلی برای فارغ التحصیلان گرایش شغلی است و توانبخشی ها نیز می توانند در سرای سالمندان، بهزیستی، مراکز بازتوانی، زندان ها، کمیته امداد و یا مراکز ترک اعتیاد فعالیت بیشتری داشته باشند.
از آنجا که رشته ی مشاوره با مشکلات روزمره ی مردم سرو کار دارد، می تواند در بخش های مختلفی مورد استفاده قرار گیرد.
این در حالی است که روانشناسان بالینی، بر گروه کوچک تری به نام اختلالات روانی متمرکز هستند که اگر چه در حال افزایش است اما همه ی مردم را در بر نمی گیرد.
بنابراین می توان گفت رشته ی مشاوره نسبت به روانشناسی بالینی، عام تر و فراگیر تر است و جامعه ی گسترده تری را مورد توجه قرار می دهد.
چه کسانی برای تحصیل در رشته ی مشاوره مناسب هستند؟
هنگام تصمیم برای انتخاب رشته لازم است بتوانید علاوه بر افزایش اطلاعات شغلی، توانمندی ها و استعدادهای تان را نیز لحاظ کنید.
کار کردن در رشته های یاورانه و موفق شدن در آن ها نیازمند داشتن روحیه ای همدلانه، انعطاف پذیر، صبور، علاقمند به مسایل انسانی و اجتماعی است.
تبدیل شدن به مشاوری موفق نیازمند خلاقیت، سیالیت ذهنی، توانایی کلامی و ارتباطی خوب است و در صورتی که چنین ویژگی هایی نداشته باشید، ممکن است درصد موفقیت تان کاهش یابد.
بهتر است قبل از تصمیم به انتخاب رشته از تست شخصیتی مایرز بریگز، نئو و یا کالیفرنیا استفاده کنید تا بتوانید به ویژگی های شخصیتی خودتان پی ببرید و انتخاب درستی داشته باشید.
مراجعه به یک مشاور نیز می تواند برای تان مفید باشد. از این طریق علاوه بر افزایش آگاهی های مربوط به انتخاب رشته و شخصیت شناسی، در فضای کاری آینده تان نیز قرار می گیرید و می توانید بهتر تصمیم بگیرید.
سریع ترین درمان بیش فعالی ✔️ نوجوانان و کودکان
سریع ترین درمان بیش فعالی نوجوانان معمولاً شامل ترکیبی از دارو درمانی، رفتار درمانی و مشاوره…
مادر زن بد ✔️ جلوگیری از دخالت های مادر زن
امنیت مالی در زندگی
امنیت مالی در زندگی یکی از مهم ترین اهداف زندگی هر فرد است. داشتن امنیت…
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.