هوش اجتماعی نوجوان را افزایش دهیم
هوش اجتماعی نوجوان (Social intelligence)، راه های تقویت هوش اجتماعی و آگاهی از تفاوت هوش هیجانی و هوش اجتماعی باعث می شود که افراد نسبت به نحوه درک افراد مطلع باشند. این افراد می دانند که به صورت حسّی بدانند که در موقعیت های اجتماعی چه چیزی بگویند و حتی در جاهایی که ازدحام جمعیت وجود دارد، دارای اعتماد به نفس مناسبی باشند.
هوش اجتماعی چیست؟
نظریه هوش اجتماعی برای اولین بار در سال ۱۹۲۰ و توسط یک روانشناس آمریکایی به اسم ادوارد تورندایک[Edward Thorndike] مطرح شد.
وی هوش اجتماعی نوجوان را به صورت “توانایی شناخت و مدیریت مردان و زنان و پسرها و دختران و داشتن اقدامات عقلایی در روابط انسانی” تعریف کرد.
هیچ شخصی دارای هوش اجتماعی متولد نمی شود. در مقابل، این مورد شامل مجموعه ای از مهارت ها می باشد که افراد در طول زمان یاد می گیرند.
نشانه هوش اجتماعی بالا
افراد دارای هوش اجتماعی یک سری ویژگی های اصلی دارند که در هنگام ارتباط برقرار کردن با سایر افراد به آن ها کمک می کند. این موارد عبارتند از:
۱. گوش دادن مفید:
شخصی که دارای هوش اجتماعی می باشد، فقط به منظور جواب گفتن گوش نمی کند، بلکه به صورت واقعی و با تمام حواس خودش به موارد بیان شده توسط یک فرد دیگر گوش می کند.
سایر افراد در هنگام مکالمه با این افراد، احساس شناخته شدن و ارتباط برقرار کردن پیدا می کنند.
۲. مهارت های مکالمه ای:
آیا تا به حال شخصی را دیده اید که به صورت مناسبی با سایر افراد ارتباط برقرار می کند؟
آن ها دارای یک سری مهارت های مکالمه ای هستند که باعث می شود توانایی مناسبی برای بحث کردن با هر شخصی داشته باشند.
آن ها در مکالمات با ادب، شایسته، شوخ طبع و صادق هستند و می توانند جزئیات موارد بیان شده توسط سایر افراد را به یاد بیاورند که باعث می شود مکالمه صورت گرفته معنادار باشد.
۳. مدیریت شهرت:
افراد دارای هوش اجتماعی، عقیده ای را که در افراد ایجاد می کنند را در نظر می گیرند.
مدیریت شهرت که به عنوان یکی از پیچیده ترین مولفه های هوش اجتماعی نوجوان در نظر گرفته می شود، نیاز به یک توازن دقیق و محتاطانه دارد.
یک شخص باید به صورت متفکرانه یک عقیده ای را در فرد دیگری ایجاد کند و همزمان یک فرد قابل اعتمادی باشد.
۴. عدم بحث و مشاجره:
شخصی که دارای هوش اجتماعی می باشد، مطلع است که جر و بحث کردن یا به اثبات رساندن یک مورد از طریق ایجاد یک احساس بد در یک فرد دیگر، روش مورد استفاده و مورد دلخواه آن ها نمی باشد.
آن ها بیدرنگ و بلافاصله ایده های سایر افراد را رد نمی کنند، بلکه با یک ذهن باز و به دقت به صحبت های وی گوش می کنند – حتی در صورتی که وی به صورت شخصی با ایده مطرح شده مخالف باشد.
تقویت هوش هیجانی در نوجوانان
در حالی که برخی از افراد بدون هیچ نوع تلاشی هوش اجتماعی خودشان را افزایش می دهند، ولی سایر افراد باید تلاش بیشتری برای افزایش هوش اجتماعی شان انجام بدهند.
خوشبختانه، استراتژی های خاص می توانند به فرد کمک کنند تا مهارت های اجتماعی را ایجاد بکند. تکنیک هایی که برای رشد هوش اجتماعی شما می توانند مفید باشند عبارتند از:
۱. توجه مناسب نسبت به موارد (و افراد) موجود در اطراف خودتان.
افراد دارای هوش اجتماعی، مشاهده کننده می باشند و به راهنماهای اجتماعی دقیقی که در اطرافشان وجود دارد، توجه می کنند.
در صورتی که فکر می کنید یک شخص موجود در زندگی شما مهارت های مردمی و اجتماعی زیادی دارد، به نحوه تعامل وی با سایر افراد توجه کنید.
۲. بر روی افزایش هوش عاطفی خودتان تلاش کنید.
هر چند که هوش عاطفی نوجوان شبیه به هوش اجتماعی نوجوان می باشد، ولی بیشتر در رابطه با نحوه کنترل احساسات خودتان و نحوه همدلی کردن شما با سایر افراد می باشد.
این هوش به شما کمک خواهد کرد تا عواطف موجود در سایر افراد را هم بشناسید و آن ها را تنظیم کنید.
یک فرد دارای هوش عاطفی می تواند احساسات منفی ، همانند احساس ناکامی یا عصبانیت، را در هنگام قرار گرفتن در یک مجموعه اجتماعی شناسایی و کنترل کند.
پیشنهاد مشاور: تشخیص تیزهوشی (استعداد) کودک
۳. احترام گذاشتن به تفاوت های فرهنگی.
هر چقدر شما بیشتر منتظر و پذیرای تفاوت های فرهنگی باشید، می توانید شناخت بهتری نسبت به آنها به دست بیاورید.
هر چند که اکثر افراد مهارت های خودشان را از خانواده، دوستان و جامعه اطراف خودشان یاد می گیرند.
ولی یک فرد دارای هوش اجتماعی به این شناخت دست پیدا می کند که سایر افراد بر اساس نحوه تربیتی که داشته اند، می توانند واکنش ها و فرهنگ های متفاوتی داشته باشند.
۴. تمرین کردن گوش دادن به صورت فعال.
با کار کردن بر روی مهارت های ارتباطی (که به گوش دادن فعال نیاز دارد) هوش اجتماعی نوجوان افزایش می یابد.
در هنگام صحبت کردن یک فرد هیچ گونه اختلالی ایجاد نکنید. قبل از پاسخ دادن، به صحبت هایی که یک فرد بیان می کند با دقت گوش کنید.
به انعطاف های موجود در صحبت های سایر افراد گوش کنید، چرا که این مورد می تواند معنای واقعی مورد نظر آن ها را بیان کنید.
۵. از افراد مهمی که در زندگیتان قرار دارند، قدردانی کنید.
افراد دارای هوش اجتماعی روابط عمیقی با افرادی دارند که برای آن ها مهم هستند. به احساسات همسر، فرزند، دوستان، همکاران و سایر افراد مرتبط با خودتان توجه کنید
در صورتی که نسبت به افراد صمیمی موجود در زندگی خودتان بی توجه باشید، شما نخواهید توانست که ارتباط مناسبی با سایر افراد برقرار کنید.
۶. توصیه ای برای داشتن یک زندگی بهتر
به دست آوردن و ماهر شدن در هوش اجتماعی به راحتی امکان پذیر نمی باشد.
با این وجود، کار کردن بر روی هوش اجتماعی نوجوان می تواند منجر به دستیابی به یک زندگی غنی تر و ارزشمندتر شود، یا حداقل اینکه برای پیدا کردن دوستان جدید، به زمان کمتری نیاز خواهید داشت.
در مورد موقعیت های اجتماعی مطالعه کنید. به کارهایی که افراد به صورت مناسب و صحیحی انجام می دهند توجه کنید و از بروز اشتباه خودتان اجتناب کنید.
بعد از آن، در مورد کار متفاوتی که در موقعیت اجتماعی بعدی خودتان می خواهید انجام بدهید، تامل کنید.
به صورت فعال، مهارت های اجتماعی خودتان را بهبود بدهید و به یاد داشته باشید که شما در برخی مواقع شکست خواهید خورد. از شکست خودتان پلی برای پیروزی بسازید.
۷. بیشتر لبخند بزنید
حالات چهره چیزهای زیادی می گوید. یک فرد اخم کرده به دیگران می گوید که دور بمانند. تصمیم بگیرید که اغلب لبخند بزنید. با این کار به دیگران می گویید که می توانند به شما نزدیک شوند.
۸. روی کار تیمی تمرکز کنید
فروتنی و همکاری جنبه های حیاتی هوش اجتماعی نوجوان هستند. توانایی مصالحه و امتحان ایده های جدید نمونه ای از مهارت های قوی بین فردی می باشند.
۹. از حالات صورت مناسب استفاده کنید
حالات چهره در هوش اجتماعی نوجوان نقش دارند. تکان دادن سر هنگام صحبت دیگران، لبخند زدن به شوخی و ابراز ناراحتی از اخبار بد، همگی نمونه هایی از حالات چهره مناسب هستند.
۱۰. قبل از صحبت یا عمل فکر کنید
اطمینان داشته باشید که قبل از صحبت کردن، برای فکر کردن وقت می گذارید این کار شما را از رفتار تکانشی باز می دارد، که ممکن است بعداً شما را پشیمان کند.
۱۱. از قضاوت کردن بپرهیزید
مردم زمانی که احساس میکنند مورد قضاوت قرار نخواهند گرفت بهتر ارتباط برقرار می کنند.
تفاوت هوش هیجانی و هوش اجتماعی
تاکید هوش اجتماعی بر کنترل فردی و درونی و مدیریت هیجانات است در حالی که هوش هیجانی بر کنترل و مدیریت احساس در ارتباط با دیگران تاکید دارد. علاوه بر این، بر مدیریت مؤثر تعاملات بین افراد تمرکز دارد.
هم هوش اجتماعی نوجوان و هم هوش هیجانی نوجوان دو حوزه متفاوت از هوش هستند. هوش اجتماعی هوش بین فردی و هوش هیجانی هوش درون فردی می باشد. ما برای درک خود و نحوه تعامل با دیگران به هر دو این هوش ها نیاز داریم.
تفاوت اصلی بین هوش اجتماعی و هوش هیجانی نوجوان این است که هوش هیجانی توانایی تشخیص احساسات خود و دیگران است در حالی که هوش اجتماعی توانایی درک و تعامل با افراد است. علاوه بر این، هوش هیجانی می تواند به تصمیم گیری برای شرایط فعلی کمک کند در حالی که هوش اجتماعی می تواند به تصمیم گیری برای چشم انداز آینده کمک کند.
در موارد خاص، برخی از اختلافات در هوش اجتماعی نوجوان به دلیل عدم رشد هوش هیجانی ایجاد می شود. به همین ترتیب، کمبودهای خاصی در مهارتهای اجتماعی میتواند منجر به تجربههای اجتماعی ناموفق شود، که به نوبه خود ممکن است منجر به تضعیف اعتماد به نفس فرد شود که بخشی از هوش هیجانی است. بنابراین هوش اجتماعی و هوش هیجانی تا حدودی رابطه متقابل دارند.
چرا هوش اجتماعی مهم است؟
روابط ما تجربیات ما را شکل می دهد و همچنین بر مغز ما تأثیر می گذارد. افراد می توانند از طریق حالات چهره، حالات روحی و سایر روش های ظریف احساسات یکدیگر را دریافت کنند. هر چه ارتباط عاطفی ما با فردی که با او در ارتباط هستیم قوی تر باشد، تأثیر آن بر مغز قوی تر است.
افراد با هوش اجتماعی پایین اغلب رفتار غیر اجتماعی از خود نشان میدهد و باعث میشود دیگران احساس ناامیدی، ناکافی و بیارزش کنند. فردی با هوش اجتماعی پایین عمدا غیر اجتماعی نیست بلکه رفتار آن ها اغلب به دلیل عدم آگاهی اجتماعی و درک چگونگی تأثیر رفتار آن ها بر سایر افراد است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.