اضافه وزن در کودک و چگونگی برخورد با آن

اضافه وزن در کودک و چگونگی برخورد با آن

فیلم و فایل صوتی آموزشی روانشناسی رایگان و مشاوره

برای پخش فایل مرورگر خود را آپدیت کنید یا از اینجا فایل را دانلود نمایید.
یک مطالعه ی جدید نشان داده صحبت کردن زیاد در مورد اضافه وزن و چاقی کودک تاثیرات منفی دارد.

به عنوان والدین، ما برای کودکانمان بهترین ها را می خواهیم. ما می خواهیم که کودکانمان بهتر از ما زندگی کنند و زندگی بهتری نسبت به ما داشته باشند؛ که شاد، موفق و بیشتر از هر چیزی سالم باشند. برای بسیاری از افراد، این کلمات به این معنی است که ما می خواهیم که کودکانمان لاغر باشند. و اگر حتی نخواهیم لاغر باشند قطعا نمی خواهیم که آنها چاق هم باشند. در اخبار ظهر، در رابطه با خطر چاقی کودکان چیزهایی می شنویم. ما تصاویری از کودکان بیچاره ای را مشاهده می کنیم  با چربی های بسیار و شلوار تنگ و لباس هایی که بالای شکمشان است و تصور می کنیم که این مسئله چه حقیقت دردناکی است که آنها می خواهند از دیگران مخفی باشند.

کارشناسان پزشکی در رابطه با عوارض وخیم اضافه وزن و چاقی این هشدارها را می دهند: دیابت، فشار خون بالا، سرطان، و هر چیزی که شما می توانید تصورش را داشته باشید. ما می گوییم که این کودکان زندگی کوتاه تری نسبت به والدینشان. در مدرسه، کودکان تنها بر اساس پیشرفت های تحصیلی شان درجه بندی نمی شوند، بلکه با توجه به شاخص توده ی بندی شان BMI نیز رتبه بندی می شوند. چاقی کودک به عنوان مهارت فرزند پروری والدین مشخص می شود و کودکانی که چاق هستند به عنوان کودکانی با والدین بد تلقی می شوند. این والدین همچنین در معرض خطر هستند که از کودکان خود به قدر کافی مراقبت نمی کنند و از آن غفلت می کنند. جای تعجب نیست که بسیاری از والدین نسبت به وزن فرزندانشان احساس نگرانی کنند!

متأسفانه بسیار از والدین سهوا زمانی که با کودکانشان در رابطه با مسائل وزن، اندازه  و غذا خوردن مداخله می کنند دچار اشتباه می شوند و به کودکشان آسیب می زنند. یک مطالعه ی تحقیقاتی منتشر شده در ژوئن 2016 در رابطه با مسائل خوردن و وزن (ونسینک، لاتایمر و پاپ 2016) برخی از مشکلات هنگامی که والدین در رابطه با اضافه وزن کودکشان با او صحبت می کنند بیان می کند. محققین از 501 نفر از زنان بین سنین 20 تا 35 سال در رابطه با وزنشان و عادات غذایی که به وسیله ی پدر و مادرشان برای ان ها در دوره ی رشدشان مشخص کرده بودند پرسیدند. آنها دریافتند کسانی که پدر و مادرشان بیشتر در رابطه با وزنشان بر آن ها خرده می گرفتند بیشتر در معرض BMI بالاتری بودند. در حقیقت زمانی که پدر و مادر بیشتر در مورد وزن نظر می دهند، دخترشان احساس نارضایتی بیشتری نسبت به بدنش دارد و احساس می کند که بدنش مانند یک بزرگسال است.

محدودیتی که در این مطالعه وجود دارد این است که «ارتباط علی و معلولی برابر نیست» و این مسئله روشن نیست که اگر والدین در مورد وزن کودکان نظر می دهند فرزندان وزن بیشتری پیدا می کنند و در بزرگسالی BMI بالاتری دارند یا این شرکت کنندگان در دوران کودکی شان اضافه وزن داشته اند و این اضافه وزن انگیزه ای برای والدین بود تا در مورد وزن، و خوردن نظر دهند (این رفتارها در رابطه با نارضایتی از بدن تاثیر گذارند یا نه). با وجود این محدودیت ها، این مطالعه تاثیرات منفی بالقوه ای را که نظر والدین در رابطه با وزن و غذا خوردن را در BMI و نارضایتی از بدن را بیان می دارد. مسئله وزن گاهی انقدر معضل می شود که پدر و مادری که زمانی دنبال این بودند که چگونه وزن کودک رو افزایش دهند اکنون به دنبال کاهش آن می روند.

بنابراین، باید چگونه در مورد وزن با کودکان صحبت کرد؟ پیشنهاد ما این است که: این کار را انجام ندهید.

وزن یکی از مهم ترین شاخص های سلامتی محسوب نمی شود- در حقیقت BMI شاخص خوبی برای سلامتی نیست- و عواملی مانند تغذیه، فعالیت بدنی، و استرس نقش مهمی در آن بازی می کنند. بنابراین به جای صحبت کردن در مورد وزن با کودکتان، عادت های سالم غذایی، فعالیت های بدنی، و تصویری مثبت از بدن به کودکتان ارائه دهید که می تواند در هر وزنی به دست آید. این روش ها بهتر از حتی درمان چاقی کودکان جواب می دهند.

کودکانتان را تشویق کنید که مطابق با احساس گرسنگی و سیریشان غذا بخورند، و غذاهایی بخورند که از آن لذت می برند و در رابطه با بدنشان احساس خوبی داشته باشند، کودکانتان را ترغیب کنید که یک روند آماده سازی برای لذت بردن از غذاهایشان داشته باشند، و یک فعالیت لذت بخش برای کودکانتان ترتیب دهید. اگر فرزندتان نسبت به تصویر بدنش ناراضی است، به آنها کمک کنید تا  با خودشان بیشتر مهربان باشند و بدنشان را بپذیرند- و کمک گرفتن از یک متخصص ضروری است. مهمتر از هر چیزی: هرگز این احساس را در فرزندتان به وجود نیاورید که ارزش خود را بر اساس اعداد و مقیاس ها بسنجد.

منابع:

Reference: Wansink B, Latimer L, & Pope L (2016). “Don’t Eat So Much:” How Parent Comments Relate to Female Weight Satisfaction. Eating and Weight Disorders, Online Published June 6, 2016.

 

 

15 پاسخ
  1. همیار گفته:

    اگر فرزندتان اضافه وزن دارد، و خودش از این موضوع ناراحت است و دیگران نیز حرف هایی راجع به چاقی او می زنند، پس حتما باید رژیم بگیرد.در واقع الان وقت آن است نه دیرتر.میزان چربی در بدن انسان با میزان سلول های چربی موجود در بدنش سنجیده می شود.سلول های چربی در دوران بلوغ افزایش می یابد.و سپس به تدریج در دوران بزرگسالی کاهش خواهد یافت.سرعت افزایش این سلول ها در کودکان چاق سریعتر از کودکان لاغر است.به همین دلیل کودکان چاق که وارد دروان نوجوانی می شوند ممکن است به اندازه یک فرد بالغ سلول چربی داشته باشند.در این حالت ممکن است این سلول ها کاهش پیدا نکرده و اوضاع از این بدتر هم شود پس همین الان شروع کنید.

    پاسخ
  2. مشاور گفته:

    – در هر نوبت مقدار وعده های غذایی را کاهش دهید و اجازه دهید که اگر کودک هنوز گرسنه است خودش غذای بیشتری درخواست کند.
    – حتما به کودک غذاهای سالم و میان وعده های سالم که در آشپزخانه خودتان موجود هستند مانند میوه بدهید.
    – چون ممکن است مجبور شوید چندین بار تلاش کنید تا کودکتان نوع خوردنی را که به او می دهید بپذیرد لذا ناامید نشده و هیچگاه پیشنهاد یک خوردنی سالم را به او رها نکنید.
    – به هنگام طبخ غذا از مواد و محتویات کم کالری مثل پنیر کم چرب یا شیر بدون چربی استفاده کنید.
    – کودک خود را به انجام ورزش و تحرک بدنی تشویق کنید.

    پاسخ
  3. مشاور گفته:

    یکی از بهترین اعمالی که شما می توانید انجام دهید محدود نمودن تماشای تلویزیون و بازیهای کامپیوتری و جایگزین کردن آنها با پیاده روی اسکیت و دیگر ورزش هاست.کودکان خود را تشویق کنید که در تیم ورزشی مدرسه ثبت نام کنند به همراه افراد خانواده کودک را به پیاده روی و دوچرخه سواری ببرید.

    پاسخ
  4. همیار گفته:

    بیشتر مواردی که کودک مصرف می نماید همان مواردی است که ما از سوپر مارکت و رستوران خریداری می نماییم.سعی نماییم غذاهایی تهیه کنیم که محتوی چربی و قند زیادی نداشته باشد.در عوض غذاهای کم چربی و پرفیبر تهیه نماییم بعد از دوسالگی کودک می توان شیر کم چرب را به جای شیر کامل به او داد حتما اطمینان حاصل کنید که غذا یا تنقلات سر میزه یا سفره صرف شود نه جلوی تلویزیون چرا که در زمان تماشای تلویزیون بر مقدار مصرف غذا توجهی نمی شود.

    پاسخ
  5. مشاور گفته:

    نکات زیر به شما کمک می کند تا کودکی با وزن مناسب داشته باشید.
    – هنگامی که فرزندتان گرسنه نیست او را مجبور به خوردن و آشامیدن ننمایید.
    – اجباری در به اتمام رساندن غذای وی نداشته باشید.
    – غذا با با عنوان بکار نبرید.
    – به عنوان پاداش اتمام غذا دسر به کودک ندهید.
    – از برنامه های غذایی سالم استفاده نمایید بیش از 30 درصد کل کالری مورد نیاز کودک نباید از چربی باشد.در این مورد میتوانید از مشاور تغذیه کمک بگیرید.
    – تا جایی که ممکن است از غذاهای آماده کمتر استفاده نماییدو
    – زمانی را برای تحرک بدنی با فرزندتان اختصاص دهید.
    – با هم به پیاده روی بروید.

    پاسخ
  6. مشاور گفته:

    با استفاده از نمودار مخصوص می توان اضافه وزن کودک را مشخص نمود.تعیین میزان اضافه وزن در کودکان تنها با استفاده از نمودارهای بخصوص امکان پذیر است .شما می توانید با مقایسه جثه فرزند خود با همسالان خودش تا حدودی به ضافه وزن مشکوک شوید ولی تغییر مقدار آن نیاز به معاینه پزشکی دارد.

    پاسخ
  7. مشاور گفته:

    هر کودکی که از نظر(BMI) شاخص توده بدنی درصد 85 قرار دارد و دارای سابقه فامیلی مثبت می باشد.
    هر کودکی با (شاخص توده بدنی) بیش از 95 درصد
    هر کودکی با افزایش سریع شاخص توده بدنی

    پاسخ
  8. فهیمه گفته:

    کودک من خوب شیر می خورد امادر ماه اول فقط 400 گرم وزن اضافه کرده در حالی که وزن زمان تولدش 3800 گرم بود من نگران هستم لطفا مرا راهنمایی کنید.

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.