کنار آمدن با سوگ در کودکان

کنار آمدن با سوگ در کودکان مانند بزرگسالان مراحل دارد و کودکان نیز از دست دادن عزیزان خود رنج می برند. حتی اگر به نظر می رسد که زندگی آنها به گونه ای ادامه می یابد که گویی هیچ اتفاقی نیفتاده است، حتی اگر به بازی، دویدن و شوخی برگردند. حتی اگر زیاد در مورد آن صحبت نکنند. آنها فقط کنار امدن با سوگ را متفاوت انجام می دهند. به همین دلیل کنار آمدن با سوگ در کودکان اهمیت زیادی دارد.

چگونه کودکان با مرگ عزیزان کنار می آیند

کودکان به تدریج بر مفهوم مرگ و کنار آمدن با سوگ در کودکان تسلط پیدا می کنند. در ادامه با توجه به سن کنار آمدن با سوگ در کودکان بیان شده است:

  • تا ۳ سالگی تشخیص موجودات زنده و بی جان دشوار است، اما آنها به احساسات افرادی که به آنها اهمیت می دهند بسیار حساس هستند. هنگامی که بزرگسال غمگین و ناراحت است، کودک متوجه می شود که چیزی اشتباه است.
  • در سنین ۳ تا ۵ سالگی، کودکان تفاوت بین موجودات زنده و غیر زنده و انسان را درک می کنند، اما مفهوم برگشت ناپذیری مرگ را به دست نیاورده اند. آنها ممکن است به دنبال متوفی بگردند و بپرسند “کجا رفت؟” یا “کی برمی گردد؟” مرگ به‌عنوان یک خواب عمیق طولانی یا سفری که شامل بازگشت است تلقی می‌شود.
  • بین سنین ۶ تا ۹ سالگی می توان فهمید که مرگ غیرقابل برگشت است. از دست دادن عزیزان با ترس و اضطراب شدید تجربه می شود. کودکان این گروه سنی اغلب در مورد جنبه های مرگ و مراسم تشییع جنازه کنجکاوی زیادی پیدا می کنند، بنابراین می توانند برای کسب اطلاعات سوالات زیادی بپرسند.
  • در سنین ۹ تا ۱۲ سالگی، کودکان مفهوم روشنی از مرگ دارند. در صورت سوگواری یکی از عزیزان، آنها هنوز احساسات را به طور منظم تجربه نمی کنند و برخی ممکن است تمایل داشته باشند که احساسات خود را پنهان کنند و بخواهند قوی تر به نظر برسند و بتوانند با رنج روبرو شوند.

پیشنهاد مشاور:سوگ در کودکان✔️ علائم و درمان تخصصی روانشناس

توضیح مرگ برای کودکان

۱.از بیان درد حمایت کنید

بزرگسالان، تحت تأثیر غریزه محافظتی، ممکن است وسوسه شوند که با کودکان در مورد مرگ صحبت نکنند یا از گزارش دادن آنچه رخ داده و رنجی که احساس می کنند اجتناب کنند. با این حال، کودکان، مانند بزرگسالان، حق و نیاز دارند که سوگ را درک کنند و غمگین شوند. آنها باید بدانند چه اتفاقی افتاده است و در درد خود با بیان احساسات خود همراه شوند.

۲. اطمینان بخشید

کودک می تواند بسیاری از احساساتی که او را بی ثبات می کند ابراز کند. بنابراین ممکن است احساس کند که از دست رفته و نمی تواند با چنین درد بزرگی کنار بیاید، به خصوص اگر یکی از مهم ترین افراد برای او فوت کرده باشد. بنابراین، بسیار مهم است که به او نزدیک شوید، به او اطمینان دهید که رها نخواهد شد و ما هر کاری را انجام خواهیم داد تا در کنار او باشیم. باید روشن کرد که مرگ اجتناب ناپذیر است، گاهی اوقات ممکن است همه چیز از کنترل خارج شود و شما در این امر مقصر نیستید، اما می توانید راهی برای حرکت به جلو پیدا کنید.

۳. تقویت خاطرات

وقتی یکی از عزیزان می میرد، اغلب می توانید ترس شدیدی از از دست دادن حتی خاطرات او احساس کنید. کودکان این خطر را بیشتر تجربه می کنند زیرا مهارت های به خاطر سپردن آنها کمتر اصلاح شده است.
برای مدیریت این ترس، می‌توانید به دنبال عکس‌هایی باشید که لحظات زیبایی را در کنار عزیزتان به تصویر می‌کشند و مکان خاصی را برای نمایش آن‌ها انتخاب کنید. همچنین می‌توانید پیشنهاد ساخت یک جعبه حافظه را بدهید که در آن اشیاء و عکس‌هایی که تجربیات انجام شده با فرد متوفی را به یاد می‌آورند، نگهداری کنید. بزرگسالان همچنین می توانند توضیح دهند که ما هرگز کسانی را که دوستشان داریم از دست نمی دهیم زیرا می توانیم یاد آنها را در قلب خود زنده نگه داریم.

۴. از یک روان درمانگر کمک بخواهید

اگر با وجود این نشانه‌ها، کودک غمگین، عصبانی، ترسیده و پس از مرگ یکی از عزیزانش علائمی را نشان می‌دهد، توصیه می‌شود یک دوره حمایت روان‌شناختی و روان‌درمانی برای کمک به او برای پردازش مؤثر سوگواری و رفع گره‌های آسیب‌زا انجام شود.به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.

 

کودک و مرگ عزیزان

برای هر فردی صحبت کردن در مورد مرگ سخت و دشوار است و سختی کار زمانی بیشتر می شود که بخواهیم در مورد مرگ با کودکان صحبت کنیم. برای همین سختی است که بسیاری از بزرگسالان از صحبت درباره مرگ با کودکان فراری و گریزان هستند. بی آنکه اثر امتناع خود از صحبت با کودکان درباره مرگ را بر روحیه کودک در نظر بگیرد.

بزرگسالان باید آگاهی داشته باشند که کودکان نیز سوگواری می کنند اما فرایند سوگواری آنان مانند بزرگسالان نیست. وقتی کودکی با مرگ یکی از نزدیکان خود مواجه می شود، واکنش های مختلفی از خود نشان می دهد برای مثال ممکن است : بی تفاوت باشد ، انکار کند و با ناباوری به آن برخورد کند، شوکه شود و با تغییرات جسمانی واکنش دهد، بی تفاوت باشد ، خشمگین شود ، بازگشت به دوره های قبلی رشد داشته باشد، خود را مقصر بداند و احساس گناه و سرزنش خود داشته باشد. حملات اضطرابی آشفتگی با ترس داشته باشد. بسیار مهم است که واکنش کوک را بشناسیم و با شیوه ای صحیح با آن مواجه شویم زیرا واکنش صحیح در چنین موقعیتهایی در سلامت روانی کودک داغدیده سهم بسیاری دارد.

رفتار با کودکی که پدرش را ازدست داده

هنگامی که والدین می میرند، روابط خانوادگی و روابط بین نسل ها تغییر می کند، که منجر به پذیرفتن مسئولیت های جدید می شود ، به عنوان مثال متوجه می شوند که وظایفی را که معمولاً انجام نمی دادند، بر عهده می گیرند. وقتی یکی از والدین فوت می کند، رابطه با دیگری نیز تغییر می کند که ناگهان تبدیل به یک رابطه یک به یک می شود و دیگر رابطه با زوج والدین نیست.

واکنش های کودک به عزاداری چه می تواند باشد؟

بیان درد از دست دادن عزیزان برای کودک می تواند بسیار دشوار باشد. غالباً کلمات بی اثر می شوند و سپس این ناراحتی را در رفتار خود نشان می دهد.

اولین مرحله بعد از سوگ با احساساتی مانند گیجی و ناباوری همراه با موارد زیر مشخص می شود:

  • انکار وضعیت (“من دوباره پدرم را می بینم، او می آید تا من را از مدرسه بگیرد) و برای همیشه (پدرم مدتی است که رفته است”)
  •  احساس اینکه شخص هنوز زنده است
  • اعتقاد به دیدن آن شخص، ماشینی مانند او، شنیدن صدای او و غیره.

همچنین ممکن است علائم فیزیکی مرتبط با شوک ناشی از فقدان ظاهر شوند:

  • حملات مکرر خشم و پرخاشگری
  • رگرسیون در مراحل اولیه توسعه
  • اختلالات خواب همراه با کابوس و بیداری های شبانه
  • از دست دادن اشتها
  • گریه های ناامیدانه
  • جیغ و لرز شدید

 

برای کمک به آنها چه کنیم؟

همانطور که می‌گفتیم، کودکان نیز مانند بزرگسالان حق دارند در غم از دست دادن عزیزانشان غصه بخورند. در اینجا چند نکته وجود دارد که به آنها کمک می کند بهتر غمگین شوند:

  •  همیشه حقیقت را بگویید
  •  احساسات خود را پنهان نکنید
  •  به سوالات پاسخ دهید
  •  با عکس هایی از لحظات زیبایی که با هم گذرانده اید، خاطره بسازید
  •  از آنها بخواهید نامه یا کارتی بنویسند، یا برای متوفی نقاشی بکشند تا به آنها اجازه داده شود تا احساساتی را که بیان کلامی دشوار است بیان کنند.
  •  به کودک یادآوری کنید که آن شخص همیشه جایگاه ویژه ای در قلب او خواهد داشت
  • به فرزندتان بگویید که چه چیزی تغییر خواهد کرد (مثلاً، “عمه ات می آید تا تو را از مدرسه بیاورد زیرا باید چند روز را با پدربزرگ بگذرانم”).

چه زمانی لازم است با متخصص تماس بگیرید؟

هر کودکی منحصر به فرد است و با مرگ یک فرد مهم به شیوه خود، با زمان ها و واکنش های متفاوت مواجه می شود. ایجاد مرزهای کاملاً مشخص که به ما بگوید کدام رفتارها و زمان‌بندی با موقعیت مطابقت دارد و کدام نه، دشوار است. برای والدین مهم است که رفتار کودک را زیر نظر داشته باشند، خلق و خوی او را مشاهده کنند و نحوه کنار آمدن او با شرایط را ارزیابی کنند و بدانند که اگر چیزی آنها را نگران می کند، می توانند از یک درمانگر رشد بخواهند تا در مورد آن صحبت کند .

علاوه بر این، در برخی موارد ممکن است زمانی که بزرگسالان نزدیک به کودک احساس می‌کنند نمی‌توانند حمایت مناسبی از کودک کنند، کمک بخواهیم، ​​زیرا آنها بیش از حد درگیر درد ناشی از از دست دادن هستند. برخی از کودکان، گاهی اوقات، اگر متوجه شوند که والدین از درد غرق شده اند، فکر می کنند که جایی برای خودشان نیست. به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.

منبع : کنار آمدن با سوگ در کودکان

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سوالات متداول

1 -